ArtLab

JA slide show

У співпраці з Музеєм Ханенків

Мета дослідження: встановлення часу виробництва дерев'яної шафи з розписом олійними фарбами. Згідно з документами музею шафа була придбана Богданом Ханенком на аукціоні в Італії наприкінці 19-го ст. При покупці передбачалося, що дата виготовлення шафи – 18-те ст.

  

 

Для проведення технологічної експертизи в лабораторію АРТ-ЛАБ були надані фрагменти шафи (дверцята та деталі внутрішнього оздоблення), розписані олійними фарбами, а також зразки фарб, деревини, цвяхів та паперу, використаних при виготовленні шафи.

При дослідженні було використано комплекс оптичних та фізико-хімічних методів, зокрема оптична мікроскопія, огляд в ультрафіолетовому та інфрачервоному діапазонах, рентгенофлуоресцентний аналіз (РФА) та метод інфрачервоної спектроскопії з Фур'є-перетворенням (FTIR). На підставі проведеної науково-технологічної експертизи були встановлені основні матеріали (білила, склад пігментів, наповнювачів, в’язива та лакових покриттів), використані при розписі шафи.

Для комплексного технологічного дослідження було проаналізовано 18 різних ділянок шафи (зовнішні дверцята, бічні стінки, задня стінка, внутрішні потаємні скриньки та ін.). Дослідження проводили як із відбором проб, так і без. В результаті виконаної роботи було встановлено наступне:

·         При виготовленні шафи використано декілька порід деревини, зокрема липа та сосна (переважна частина складових шафи виготовлено з липи).

·         При розписі шафи використані такі пігменти: свинцеве білило, вохра, кіновар, мідьвмісний пігмент, краплак рожевий, берлінська лазур, чорний пігмент Lamp Black (лампова чорна), золотиста фарба на основі металевого пігменту (мідь), наповнювач у фарбах – крейда.

·         Як в’язиво при розписі використана олія. Ступінь старіння олія фарбового шару становить близько 300 років.

·         Розписи шафи декілька разів реставрувалися, зокрема у 19-му ст., у першій чверті 20-го ст. і пізніше (за даними дослідження ступеня полімеризації олії живопису).

·         Покриття – кремнійорганічний лак (нанесено при останній реставрації у другій половині 20-го ст).

·         Папір на задній стінці шафи ручного виробництва, виготовлений з ганчір’я, датується 18-м ст.

Порівняльний вік деревини основи встановлювали відповідно до методики, наведеної в статті Popescu C. M. et al. «Degradation of lime wood painting supports: evaluation of changes in the structure of aged lime wood by different physico-chemical methods» і заснованої на використанні результатів досліджень деревини різними фізико-хімічними методами, зокрема FTIR спектроскопії. Зазначений метод заснований на аналізі зсувів і інтенсивностей характеристичних смуг складових деревини - лігніну і целюлози. На підставі порівняння ІЧ-спектрів дерева (липи) і еталонних зразків 17–19-го ст. з власної бази БНТЕ «АРТ-ЛАБ» зроблено висновок про те, що вік деревини шафи становить 150–250 років (час створення шафи відповідає 18-му–початку 19-го ст.).

Отже, на підставі комплексу отриманих даних з дослідження фарбового шару розписів шафи (ступінь полімеризації олії, використані білила та пігменти), а також деревини-основи, можна зробити висновок про час створення та розпису шафи не раніше 18 століття.

Основними датуючими ознаками є:

1. Ступінь полімеризації олії (проби відібрані з ділянок, які не піддавалися реставрації)

2. Наявність берлінської лазурі у складі розписів шафи (на ділянках, що не піддавалися реставрації). Промислове виробництво пігменту та поширення в олійному живописі відбувається з першої чверті 18-го ст..

3. Порівняльний вік деревини (липа), з якої виготовлено переважна частина складових шафи.

 

Висновки технологічної експертизи підтвердили результати мистецтвознавчої експертизи, проведеної науковими співробітниками Музею Ханенків.

 

 

 

Час роботи

Понеділок-четвер - з 10:00 до 18:00

П'ятниця - з 10:00 до 17:00

Субота, неділя - вихідний 

Під час дії воєнного стану працюємо за попередньою домовленістю.

Контакти

Адреса: Київ, Кияновський провулок, 3-7,

офіс 203

Tел: +38 044 272 3745,  +38 067 810 2898 (офіс-менеджерка), +38 093 843 8799 (директорка)

Email: info@art-lab.com.ua